top of page
P1000757_01_1.jpg

Sammen for vårt hav!

Vårt Hav tilrettelegger for strandrydding for skoler i Troms og Finnmark. Vi tilbyr også undervisning for skoler, slik at elevene kan lære mer om hvor viktig det er å unngå at søppel havner i naturen. Våre tilbud for skoler er gratis, noe som er mulig takket være donorer og støttepartnere. Vi gleder oss over deres interesse i å lære med om vårt hav, hvordan det påvirker oss mennesker og hva vi kan gjøre for en bærekraftig fremtid.

Skolerydding

Skolerydding er vårt mest populære tilbud. Vi tilrettelegger for strandrydding i Troms og Finnmark. For å sikre at din skole får plass, anbefaler vi at dere er tidlig ute med å melde dere på, slik at din skole får plass. Har din skole aldri deltatt på skolerydding med oss før? Da har du kanskje noen spørsmål. Se over våre mest spurte spørsmål her. Er du klar til å melde på din skole, klikk på lenken under.

Icons_draft.png

Snus og sneip

Visste du at 90% av filteret i en sigarettsneip består av plast? Det hører ikke hjemme i naturen. Det estimeres at det kastes 2,5 millioner sneiper på bakken hver dag i Norge! Vårt Hav har fått støtte fra Handelens Miljøfond til å sette opp bokser til innsamling av snus og sneip. På den måten tilgjengeliggjør vi alternativ til å kaste snus og sneip på bakken.

Strandryddeaksjon?
Hva er det egentlig?

Lurer du på hvordan en strandryddeaksjon for skole foregår? Se denne korte filmen som svarer på mange av de vanligste spørsmålene lærere og elever har i forbindelse med strandrydding.

Strandryddeaksjon for skole

Strandryddeaksjon for skole

Play Video

Last ned vår ryddeguide

Gira på å komme i gang? Last ned vår illustrerte ryddeguide og forbered dere på alt som er lurt å huske på når man skal rydde en strand. Det er ikke nødvendig å gjøre dette for å bli med på strandrydding, da vi vil gi dere relevant informasjon i forkant. Dette er for dere som har lyst til å lære litt ekstra i forkant!

Ryddeguide Vårt Hav. Troms og Finnmark (1).jpg
 • Koster det noe for skoler å bli med?
  Det koster ikke noe for skoler å bli med på strandrydding 🥳 Vi ordner transport, mat og utstyr til å plukke søppel. Vi garanterer bortkjøring og står for avfallshåndtering.
 • Hva må skolen stille opp med på strandrydding?
  Vårt Hav tar seg av bestilling og kostnad av transport, bestilling og kostnad av mat, og sørger for at din skole har nødvendig utstyr til å rydde. Vi ønsker at elevene tar med egen vannflaske. Vårt Hav stiller med en ansatt på strandryddingen, dersom ikke annet er avtalt, men læreren har ansvar for elevene som normalt. Vi tenker alltid på sikkerhet under ryddeaksjon og tar med et førstehjelpsskrin. Erfaringsmessig kan det være fint at skolen også har med eget. Ellers er det ikke noe annet skolen må stille opp med enn masse flotte elever. Vi gleder oss til å møte dere! 🤩
 • Tar Vårt Hav ansvar for elevene eller er det vi som lærere som har ansvaret som normalt?
  Lærerne på skolen har ansvar for elevene.
 • Kan skolen velge dato for strandrydding selv?
  Man kan komme med innspill til datoer, og vi gjør alltid vårt beste for at din skole skal få være med på nettopp den datoen som er ønsket. Vi anbefaler at man er tidlig ute, ettersom det ofte er de samme datoene skolene ønsker.
 • Kan man selv velge hvilken strand man vil rydde?
  Vi er alltid glade for engasjerte innspill fra skoler som ønsker å rydde strender i sitt nærområde, så vi ønsker gjerne at dere gir beskjed dersom det er en spesifikk strand dere ønsker å rydde eller vet om steder i nærområdet som er forsøplet. Vi kan ikke garantere at det blir nettopp denne stranden, men dersom vi har et annet alternativ er det fordi dette også er et område som trenger hjelp av alle de flinke strandrydderne på skolen din!
 • Hvordan gjør man det med transport i forbindelse med strandryddingen?
  Dersom transport til ryddelokasjon er nødvendig, vil vi bestille det og dere blir hentet på skolen, hvis ikke annet er avtalt. Når strandryddingen er ferdig, vil dere bli hentet og fraktet tilbake til skolen. Vi vil avtale tidspunkt for transport sammen med skolene, slik at vi finner tider som passer.
 • Hvordan vil strandrydding med elevene foregå rent praktisk?
  Når en lærer eller ansatt ved en skole melder sin skole på strandrydding vil dette skje: Dere får en dato og tidspunkt for strandrydding Dere får informasjon om lokasjonen strandryddingen vil foregå (dette kan dere også komme med innspill på) tilsendt på e-post. Vi vil bestille eventuell transport, mat og ordne utstyr som trengs til ryddeaksjonen. Strandryddedagen Med mindre annet er avtalt, møter en av våre ansatte dere i fjæra som skal ryddes. Nødvendig utstyr deles ut til elevene: hansker, poser og en refleksvest for synlighet. Kort informasjon blir gitt til elevene om viktigheten av å plukke søppel, og litt om hva som er lurt å tenke på når man skal plukke søppel. Vi spiser sammen underveis på ryddeaksjonen. Etter hvert som posene med strandsøppel blir fulle, fraktes disse til depotet. Vi veier alt avfallet som er plukket og snakker med elevene om hva de har funnet og tanker de har gjort seg gjennom strandryddingen. Hansker og refleksvester leveres tilbake, da disse brukes om igjen. Skolen reiser tilbake. Vårt Hav sikrer at det innsamlede søppelet blir levert til avfallshåndtering.
 • Får vi mat under strandryddingen eller må vi ta med mat selv?
  Vår Hav ordner enkel lunsj til alle som deltar på strandryddingen. Elevene må ta med vannflaska selv. Vi kan dessverre ikke ordne med allergimat.
 • Kan vi tenne bål/ grille pølser under strandrydding?
  Ja, det er mulig å tenne bål/ grille pølser under strandryddingen. Det er en fin måte å varme seg om man skulle bli kald og det er hyggelig å grille sammen. Vi minner om at dette er et gratis tilbud til skolene og elevene, og at lunsjpausen er innen gitt tid, på lik linje som på skolen.
 • Har vi ansvaret for å frakte bort søppelet vi plukker under strandryddingen?
  Skolene har ikke ansvar for å frakte bort søppelet. Det ordner vi i Vårt Hav for dere!
 • Min skole var med på strandrydding i fjor. Kan vi bli med i år også?
  Ja! Mange av skolene som bidrar til strandrydding kommer år etter år, og vi blir like glade hver gang vi ser dere og ønsker dere velkommen tilbake!
 • Er det noe maks grense på hvor mange ganger man kan bli med på strandrydding?
  Nei, vi har ingen maks grense på dette.
 • Kan min skole bli med flere ganger enn en gang for året?
  Dersom vi har kapasitet så kan det være mulig. Ta kontakt så ser vi på det.
 • Jeg ønsker ikke å bli fotografert under strandryddingen. Er det greit?
  Vi legger ikke ut bilder av personer som ikke har gitt tillatelse til det. Vi ønsker gjerne å ta gruppebilder og eventuelle videoklipp for å vise frem arbeidet vårt, men dette vil i så fall bli avklart på forhånd.
 • Hvordan fungerer avfallshåndering?
  Vårt Hav organiserer avfallshåndtering og har kontakt til lokale renovasjonsselskaper. Etter gjennomført ryddeaksjon lager vi sammen med skolene et depot nært veien, som gjør det enkelt for renovasjonsselskaper å hente avfallet. Avfallet blir som oftest hentet etter noen få dager.
 • Vi ønsker å bidra til Vårt Hav sitt arbeid. Hvordan gjør vi dette?
  Så hyggelig at din bedrift ønsker å støtte Vårt Hav! 🌊🪸 Strandrydding er et målrettet tiltak hvor barn og unge kan erfare å være en del av løsningen og det skaper bevissthet og ikke minst både fremtidshåp og optimisme. Det er veldig mange skoler som ønsker å kunne bli med på strandrydding, men vi har ikke økonomi til å hjelpe alle som tar kontakt. Økonomiske donasjoner vil derfor direkte bidra til at flere skoler kan bli med. Snittpris på strandrydding for en skole ligger på ca. 50.000 kroner. Dette går til koordinering, administrering og gjennomføring. Det meste er direkte kostnader som innleie av transport, utstyr som refleksvester, ryddeutstyr, lunsj og drikke. Beløpet din bedrift ønsker å støtte med, er opp til dere. Ved høyere beløp vil det bli levert ut en ensides-rapport om deres bidrag til strandrydding, som din bedrift kan legge ved i deres årsrapportering. Dette avtales direkte ved donasjon.
 • Min bedrift ønsker å donere et symbolsk beløp. Hvordan gjør vi dette?
  Tusen takk for at dere hjelper oss med å nå ut til flere! Dere kan vippse oss ønsket beløp på #801878. Merk beløpet med Vårt Hav slik at støtten kommer til riktig prosjekt.
 • Vi ønsker å bli fast donor til Vårt hav. Hvordan gjør vi dette?
  Vi kan sette opp faste donoravtaler. Kontakt oss direkte på hei@vårthav.no, så ordner vi alt det praktiske for deg.
 • Vi ønsker å støtte en ideell organisasjon som har Troms og Finnmark som geografisk område
  Da har dere kommet til rett sted. Vi er over hele Troms og Finnmark, store byer, små kystsamfunn, i elver og langs kysten. Kystlinjen vår utgjør hele 15% av den norske kysten, så her trengs Vårt Hav veldig. Vi kan sette opp engangs-donasjon, donoravtale, eller dere kan vippse til #801878. Merk da beløpet med Vårt Hav slik at pengene kommer til riktig prosjekt.
 • Vi ønsker å rydde søppel på egenhånd. Hvordan gjør vi dette?
  Kjempebra at dere er engasjerte og vil delta. Ryddet avfall registreres i appen Rydde eller på ryddenorge.no. Hvis dere ønsker bistand, utstyr, kompetanseheving, foredrag eller annet, ta kontakt i skjemaet for strandrydding, eller send en mail til hei@vårthav.no. Så finner vi ut av dette sammen! ☺️ Det som er viktig er at vi får registrert ryddeaksjoner og avfall, men dette hjelper vi dere med.
 • Jeg ønsker å rydde en strand. Hvordan går jeg frem?
  Så kult at du er engasjert og har lyst å bidra. Ryddesesongen er væravhengig, men er som oftest mellom slutten av mai til tidlig oktober. Husk at det er ferdselsforbud i hekkeområder fra midten av april til midten av juli. Hvis du er i tvil hvilket område dette gjelder, kan du ta kontakt med norsk-ornitologisk forening. Du kan lese mer om hvordan du kan gjennomføre en strandryddeaksjon og hva du skal være oppmerksom på i strandryddeguiden: Strandrydding - Naturvernforbundet Husk å veie alt av søppelet, ta bildet av depotet og sende oss informasjon om hvor du har plukket og når til hei@vårthav.no.
 • Jeg har bursdag og har alt jeg trenger, og ønsker heller at venner og familie donerer penger til Vårt Hav. Har dere en link jeg kan dele?
  Så gøy! Gratulerer med dagen som kommer! 🌺 Dere kan vippse til Vårt Hav på #801878. Merk beløpet med Vårt Hav.
 • Jeg vil melde om en strand som trenger rydding. Hvordan går jeg frem?
  Takk for at du gir beskjed! ☺️ Forsøplede områder kan enkelt legges inn i Rydde: Rydde (ryddenorge.no)
pascal-mauerhofer-xtlfXD3WIcI-unsplash.jpg
"Vi har hjulpet naturen ved å plukke søppel. Viktig for miljøet, viktig for ungdommen."

Vegard 13 år, strandrydder for Vårt Hav

Påmelding for skolerydding

Vennligst fyll ut skjema for å melde din skole på strandrydding!

Takk for din påmelding! Vi ser på dine ønsker og kommer tilbake til deg så snart det lar seg gjøre!

bottom of page